
Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Τέχνης

Η ομάδα μας
Η ομάδα του κέντρου Συνώθηση απαρτίζεται από ψυχοθεραπευτές, θεραπευτές τέχνης και καλλιτέχνες με εμπειρία στο χώρο της ψυχοθεραπείας, της τέχνης και της εκπαίδευσης παιδιών και ατόμων όλων των ηλικιών.

Ήλια Τσάρα
Η Ήλια Τσάρα είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Ιλίου και του τμήματος
Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου
Αθηνών. Ξεκίνησε σπουδές κλασικής κιθάρας στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και συνέχισε στο
τραγούδι και την ηλεκτρική κιθάρα (συνθέτοντας, γράφοντας στίχους και κάνοντας
ζωντανές μουσικές εμφανίσεις) και στη συμμετοχή σε χορευτικές ομάδες. Είναι
τελειόφοιτη του μεταπτυχιακού του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Καποδιστριακού
"Μουσική Κουλτούρα και Επικοινωνία, Ανθρωπολογικές Προσεγγίσεις" με γνωστικό
αντικείμενο το Performance και τα σύμβολα σε μουσικές υποκουλτούρες
και MSc (c) στην Κλινική και Δυναμική Ψυχολογία (
. Επίσης είναι
απόφοιτη του προγράμματος «Ανάλυση Συμπεριφοράς» του τμήματος «Ψυχολογίας» του
ΚΕΔΙΒΙΜ του Παντείου Πανεπιστημίου και του προγράμματος «Θεραπεία μέσω Τέχνης με
έμφαση στα Εικαστικά» του τμήματος «Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας» του ΚΕΔΙΒΙΜ του
Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μόδας- personal styling σε
ιδιωτική σχολή και Fashion Styling στη σχολή της Romina Karamanea, παράλληλα με την
πρακτική της σε περιοδικό μόδας. Είναι ιδιοκτήτρια του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Τέχνης «Συνώθηση». Τα τελευταία έτη εργάζεται στον τομέα της επικοινωνίας,
της ψυχολογίας, της ειδικής αγωγής και της θεραπευτικής τέχνης και αρθρογραφεί για
θέματα ψυχολογίας και τέχνης στο Shape.gr. Πέρα από τη συμμετοχή της σε Ομάδες
Προσωπικής Ανάπτυξης (μεταξύ των οποίων και ομάδα του συλλόγου ΕΛΕΑΝΑ και του Be Strong, στον τελευταίο όπου και συντονίζει τη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης του φορέα, αναλαμβάνει τη Θεραπεία μέσω Τέχνης ομάδων Στήριξης και Αυτορρύθμισης Συμπεριφοράς στο κέντρο «Συνώθηση» και την
εικαστική θεραπεία, την παρέμβαση επικοινωνίας και τα προγράμματα μελέτης σε παιδιά
με ειδικές μαθησιακές ανάγκες ή στο φάσμα του αυτισμού.

Κλάδη Κοκκίνου Μαρία
Η Κλάδη – Κοκκίνου Μαρία είναι Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Πειραματικής
και Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου
Πανεπιστημίου και διδάσκουσα στο πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ του Παντείου Πανεπιστημίου
«Ανάλυση Συμπεριφοράς».
Έχει σπουδάσει Ψυχολογία στις Ηνωμένες Πολιτείες (Bachelor of Science), Ειδική Αγωγή
στις Ηνωμένες Πολιτείες (Master of Science) και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο
Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου αναγορεύτηκε Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου το
2008. Επίσης έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Κοινωνικής
Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει ολοκληρώσει μεταδιδακτορική έρευνα στην Κλινική Ψυχολογία στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Σε εκπαιδευτικές παρεμβάσεις και στη ψυχοθεραπεία εφαρμόζει τις αρχές της Ανάλυσης
Συμπεριφοράς και έχει εργαστεί στο χώρο της ψυχικής υγείας και της εκπαίδευσης για 35
χρόνια. Είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων και ψυχολογίας με τελευταία της κυκλοφορία το εγχειρίδιο για γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας "Πώς να γίνετε κακοί γονείς με καλές προθέσεις" από τις εκδόσεις Σοκόλη. Ένα από τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα είναι η αξιοποίηση της τέχνης ως
εργαλείο για τη ψυχική θεραπεία αλλά και την πρόληψη των ψυχικών προβλημάτων. Κυρίως
όμως θεωρεί ότι η θεραπεία μέσω τέχνης βελτιώνει την ποιότητα της ζωής και των σχέσεων
ακόμη και όταν δεν υπάρχει εμφανές ψυχικό πρόβλημα.

Άρτεμις Λιάκου
Η Άρτεμις Λιάκου είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Κατά την διάρκεια των σπουδών της παρακολούθησε και ολοκλήρωσε όλα τα εργαστηριακά και θεωρητικά μαθήματα της Ανάλυσης Συμπεριφοράς καθώς και την ερευνητική της εργασία στο εργαστήριο Πειραματικής και Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς. Επιπλέον έχει αποφοιτήσει από το πρόγραμμα «Ανάλυση Συμπεριφοράς» του τμήματος Ψυχολογίας του ΚΕΔΙΒΙΜ του Παντείου Πανεπιστημίου με κατεύθυνση στην Ειδική Αγωγή και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αναφορικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τη σχολική ψυχολογία. Εργάζεται ως ψυχολόγος σε κέντρο ειδικών θεραπειών και ασκεί το επάγγελμα ιδιωτικά κάνοντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες σε παιδιά και ενήλικες. Παρέχει το εθελοντικό της έργο υποστηρίζοντας και βοηθώντας στην εξέλιξη της επιστήμης και του αθλητισμού και από τον Οκτώβριο του 2021 εργάζεται εθελοντικά στην γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης «Be Strong». Τα κύρια ενδιαφέροντά της εντοπίζονται στη ζαχαροπλαστική, στην διακόσμηση, στον μοντελισμό και τις χειροποίητες κατασκευές, το μακιγιάζ, τη ζωγραφική και τη φωτογραφία.

Στέλλα Κουλούβαρδη
H Στέλλα Κουλούβαρδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολείται με το Χορό τα τελευταία 15 χρόνια.
Έχει ασχοληθεί με τους χορούς της Ηip-hop κουλτούρας εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε παγκόσμια πρωταθλήματα με τις επαγγελματικές ομάδες Fδες ελματικ χει σε παγκ 1988. Σunky Habits και Waveomatics, καθώς και σε θεατρικές παραστάσεις βασισμένες στο Street Dance Theatre. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως Χοροδιδάσκαλος σε ομάδες εφήβων και ενηλίκων ,χρησιμοποιώντας την επαφή με το σώμα και τις αξίες της χορευτικής Hip-hop κουλτούρας που βασίζονται στην πλήρη αποδοχή του σώματος, την συνεργασία και την ενότητα. Βασικός γνώμονας της τεχνικής της είναι η αντίληψη πως ο Χορός και η Κίνηση απευθύνονται σε όλα τα σώματα. Διδάσκει Popping (χορευτική παντομίμα) και παραδοσιακό Αιγυπτιακό χορό.
Έχει δημιουργήσει ταινίες χορού με κοινωνικό περιεχόμενο και έχει συμμετάσχει με τις ταινίες της σε διάφορα Screendance Festivals στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Συντονίζει υποστηρικτικά ομάδες ενηλίκων με κινητικές δυσκολίες χρησιμοποιώντας θεραπευτικά τη μουσική και την κίνηση.
Έχει μετεκπαιδευτική επιμόρφωση στην Ιατρική Ψυχολογία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών , στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) και Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Διασυνδετική Ψυχιατρική-Απαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας (MSc) του ΕΚΠΑ.
.jpg)
Aριάδνη Τσακού
Η Αριάδνη Τσακού είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ψυχική Υγεία Παιδιού και Εφήβου, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επίσης, έχει ολοκληρώσει πιστοποιημένη επιμόρφωση στην Ειδική Αγωγή: Ανίχνευση, Διαφοροδιάγνωση και Παρέμβαση, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και έχει παρακολουθήσει το ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, κυρίως ψυχοδυναμικής προσέγγισης, ‘’Θέματα γενικής ψυχοπαθολογίας και κλινικών εφαρμογών’’ στον Επιστημονικό Σύλλογο Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου (ΣΥΜΕΠΕ).
Παράλληλα με τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και την εργασία στους τομείς της Ψυχολογίας και της Ψυχικής Υγείας, ασχολείται με το σχέδιο, τη ζωγραφική, τη συγγραφή ποιημάτων και το τραγούδι.
Η παρακολούθηση του κύκλου μαθημάτων <<Τέχνη και Ψυχολογία>>, του ψυχιάτρου και εικαστικού Δρα Παύλου Βασιλειάδη, αποτέλεσε το αρχικό έναυσμα και την έμπνευση για να ασχοληθεί ενεργά με την αλληλεπίδραση και τη συνύπαρξη αυτών των δύο κόσμων.
Αποφοίτησε από το πρόγραμμα «Θεραπεία μέσω Τέχνης με έμφαση στα Εικαστικά» του τμήματος «Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας» του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου κι έπειτα ολοκλήρωσε την εκπαίδευση στην Ψυχοθεραπεία μέσω Τέχνης και την Εικαστική Θεραπεία / Θεραπεία μέσω Τέχνης στη Συνώθηση. Επιπλέον, διαθέτει πιστοποίηση στην Ανάλυση Παιδικού Ιχνογραφήματος και έχει παρακολουθήσει δεκατετράμηνο σεμινάριο Δραματοθεραπείας.
Έχει εκπαιδευτεί επίσης στην <<Ανάλυση Συμπεριφοράς>>, του τμήματος Ψυχολογίας του ΚΕΔΙΒΙΜ του Παντείου Πανεπιστημίου.

Δημήτρης Γιαννής
O Δημήτρης Γιαννής είναι απόφοιτος Ανώτερης Δραματικής σχολής του πνευματικού κέντρου Αγίας Βαρβάρας Ιάκωβος Καμπανέλλης.
Είναι ηθοποιός στη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος με παρασταάσεις: Αισώπου Φίλοι (την περίοδο 2017-2019 στο θέατρο Φάουστ και το Θέατρο Σταθμός),
Ραφτάκος των λέξεων (την περίοδο 2019-2023 στο θέατρο Άνεσις και το θέατρο Κακογιάννης),
Αισωπομαχίες (την περίοδο 2023 - 2024). Είναι μουσικός και μέλος του μουσικού συγκροτήματος Βερτζί Μαβί με εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές της Αθήνας επί δέκα συναπτά έτη με ηχογραφημένο υλικό καθώς και δύο ολοκληρωμένα μουσικά άλμπουμ. Είναι μέλος της ομάδας του αυτοσχεδιαστικού και διαδραστικού θεάτρου playback "playback ground" με παραστάσεις και σεμινάρια σε χώρους της Αθήνας και όχι μόνο για έντεκα συναπτά έτη. Τέλος έχει συμμετοχές σε μουσικά, κινησιολογικά και θεατρικά σεμινάρια.

Σοφία Φωτεινάκη
Η Σοφία Φωτεινάκη είναι απόφοιτη της Ανώτερη σχολή Δραματικής τέχνης «Αθηναϊκή Σκηνή» του Κάλβου – Καλαμπόκη (2008- 2011) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής, κινηματογράφου, χορού, σκηνοθεσίας αλλά και Αrt Therapy. Έχει δημιουργήσει δικές της θεατρικές και θεραπευτικές ομάδες, σε πολλές περιπτώσεις όπου έγιναν και παραστάσεις. Παράλληλα, εργάζεται με παιδιά τεσσάρων ετών και άνω, κάνοντας μουσικό- θεατρικό παιχνίδι ενώ ως τελειόφοιτη Μουσικού σχολείου παίζει πιάνο και γιουκαλίλι. Σκηνοθέτησε, πρωταγωνίστησε και έγραψε κείμενα για αρκετές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, τα έργα των οποίων παρουσιάστηκαν στο θέατρο Πυξίδα, στο χώρο Art Εδέμ, στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά, στο χώρο Τέχνης Ασωμάτων, στο θέατρο Εμπρός, στο off off festival του θεάτρου Επί Κολωνώ. Τέλος, συμμετείχε σε ταινίες μικρού μήκους και video clips και γράφει άρθρα σε θεατρικές ιστοσελίδες.